Vad är galopp?

När man nämner ordet ”galopp” finns det två olika saker som man vanligtvis refererar till, och vilket av orden man menar beror på sammanhanget.

Det första som man kan komma att tänka på är en av de gångarter som tillhör hästen. Galopp är den snabbaste gångarten som hästen har och finns i flera olika varationer. Hästen kan springa i samlad/kort galopp, som är den typ av galopp som genomförs under ridning, men även när hästen skenar i panik så galopperar och springer den. Denna typ av galopp är inte kontrollerad, utan sker p.ga. mycket stark rädsla eller smärta, medan den samlade galoppen är jämn och fin.

Vid den typ av galopp som benämns som ”fyrsprång” kan hästen nå upp i hela 45-58 km i timmen och är också den galopp som används när en galopphäst tävlar eller tränar.14001547184_c9de1ddd0a_b

Människor och hästar har sedan enormt många år tillbaka tävlat i den gren som kallas galopp. Ekipaget består av häst och jockey, som tillsammans ska ta sig runt en oval bana så snabbt som möjligt. Vanligtvis gäller 3 varv runt banan, men det finns tävlingar där det är fler eller färre. Det är heller inte ovanligt att det vinnande ekipaget tar ett ärevarv, vilket betyder att man springer ytterligare ett varv runt banan utan andra tävlande. Galopp sker på antingen gräs- eller sandbana och ibland kan det även vara så att det finns olika typer av hinder som hästen måste ta sig över. Det gäller att vara snabbast i mål.

Galopp är en mycket vanlig sport att satsa pengar på och människor samlas gärna på galoppbanan, oavsett om man är hästintresserad eller om man bara tycker om just denna typ av tävling. Vissa är väldigt insatta i galopp och vilket ekipage som har störst möjlighet att vinna, medan andra mest satsar på favoriten eller kanske någon de känner.