Galopptävlingar i Sverige

I Sverige är inte galoppsporten den största inom hästsporten, utan travet dominerar. Men trots detta så finns sporten väl representerad och hålls varje år, med fem stycken klassiska lopp för treåriga hästar som är de mest uppmärksammade. Se listan nedan.

  • Dianalöpning – Loppet avgörs på Bro Park i början av shorse-806397_960_720ommaren varje år och rids på en 1600 meter lång gräsbana.
  • Jockeyklubbens jubileumslöpning – Även detta lopp görs på Bro Park med en distans på 1600 meter.
  • Svenskt Oaks – Detta lopp rids på Jägersro och är över 2400 meter långt.
  • Svenskt Derby – Det här är det mest åtråvärda loppet att vinna inom galoppsporten och det är, precis som Oaks, 2400 meter långt och hålls på Jägersro.
  • Svenskt St Leger – Ett höstlopp på 2800 meter som från och med 2016 rids på Bro Park.

Övriga exempel på svenska lopp är Stockholms Stora Pris, Stockholm Cup, Svenskt Grand National, och Pramms Memorial. Utav dessa är Stockholm Cup Sveriges största (förutom de fem klassiska ovan) med en vinstsumma på över en miljon kronor. Antal tävlingsdagar för galopp under ett år i Sverige är ca 85 st.

Hästar

Hästraserna som används inom den svenska galoppen är engelskt fullblod och, sedan 1970, även arabiskt fullblod. Dessa olika raserna tävlar dock aldrig mot varandra. Den engelska rasen får börja tävla från att hästen är två år, den arabiska det år den fyller tre. Förutom att ha åldern inne behöver hästen även kvalificera sig för loppen. Detta görs genom att låta hästen visa att den kan gå in i en startbox, sedan stå still i den och till slut springa ut ur den rakt. Hästen ska också klara av att springa en viss distans under en viss tid. För mindre hästar än dessa anordnas tävlingar i ponnygalopp, varav det finns några stora tävlingar varje år – som Svenskt Mästerskap, Derbyt på Jägersbro och Grand Prix på Täby Galopp.