ATG och kopplingen till galopp

Det allra flesta människor i Sverige har nog någon gång stött på en skylt där det står ATG, kanske i en annons i tidningen eller nere på kiosken runt hörnet.

ATG som förkortning står egentligen för Aktibolaget Trav & Galopp, som ägs av Svenska Travsportens Centralförbund och Galoppförbundet. Redan med dom orden sagda kan man nästa förstå att detta är ett bolag som satsat på att ordna spel på hästar.horse-rider-1336044682fpH

Det allra flesta ställen som är ett ATG-ombud brukar vara just kiosker och tobaksaffärer, men även större mataffärer brukar kunna ha en liten del som erbjuder spel på hästar. Idag är galopp och trav väldigt vanliga saker att satsa pengar på, och det företag som väljer att ha ATG i sin affär eller butik, brukar ofta kunna räkna med att gå bra i vinst.

Tyvärr är det inte alla platser som erbjuder denna typ av spel. Det allra vanligaste brukar vara att affären har en skylt eller flagga utanför, för att visa kunderna att möjligheten till spel finns. Fördelen med ATG är att det är det enda företag som har tillstånd för att bedriva och sälja spel på hästar. Detta är ett mycket stort plus då inga privata vinster finns och att hela överskottet går direkt tillbaka till hästsporten och inte hamnar i någon persons egen ficka.

Man behöver inte känna sig orolig om man är ny i hästsportens värld. ATG kontrolleras av Lotteriinspektionen, vilket betyder att man måste vara över 18 år för att få spela och skulle det vara så att spelandet går över styr och är svårt att kontrollera, så har ATG även ett mycket stort ansvar för sina spelare och kan då hänvisa rätt eller ge andra typer av hjälpmedel.

Att spela ska vara roligt och spännande, ge en trevlig stund med vänner eller göra så att man kopplar av efter en tråkig eller stressig dag. Genom att spela ansvarsfullt ser du till att det förblir så.